Bijzondere dieren
Ook met uw bijzondere dieren kunt u bij ons terecht. Konijnen en cavia’s kun je eigenlijk nauwelijks meer bijzonder noemen. Toch vallen ze onder de categorie bijzondere dieren. Ook met uw papegaai of reptiel kunt u bij ons terecht.
Bijzondere dieren hebben vaak bijzondere gezondheidsrisico’s en moeten soms op een speciale manier behandeld en onderzocht worden. Samen met u bespreken we welke ondersteuning uw zieke dier nodig heeft.
Vogels
Er zijn veel besmettelijke ziekten bij vogels.
Enkele veel voorkomende ziekten zijn:
- PBFD (Psittacine Beak and Feather Disease) = Bek- en vederrot
- Chlamydia = Papegaaienziekte
- KDS / PDD = Kliermaag dilatatie syndroom
-
PBFD = Bek- en vederrot
Vooral jonge vogels zijn er vatbaar voor. Er komen twee varianten van het virus voor:
1. Het virus zit in het bloed en veroorzaakt daar een vrij atypisch ziekte beeld of
2. Het virus zit in de veerfollikels en de vogel lijkt gezond, maar ontwikkelt een afwijkend verenkleed. -
Chlamydia = papegaaienziekte
Papegaaienziekte wordt veroorzaakt door Chlamydia Psittaci. Hiervan zijn verschillende stammen bekend. Meestal veroorzaken ze een ontsteking van de luchtwegen
-
Kliermaag dilatatie syndroom - KDS- PDD
Het kliermaag dilatatie syndroom (KDS) is bij meer dan 50 soorten papegaai-achtigen beschreven o.a. bij grijze roodstaart papegaaien, amazones, ara's, kaketoes en valkparkieten. Maar ook bij anderen soorten, zoals toekans, vinken en ganzen is KDS vastgesteld. Er is veel variatie in de mate van besmetting. Vogels kunnen besmet zijn zonder dat ze er ziek van worden. Er kunnen meerdere vogels binnen een bestand ziek zijn, maar soms blijft het beperkt tot 1 vogel. De incubatie tijd (de tijd tussen besmet raken en er ziek van worden) varieert van enkele weken tot meerdere jaren.
Reptielen
Reptielen zijn een klasse van koudbloedige, gewervelde dieren. De klasse reptielen omvat:
- slangen, hagedissen
- schildpadden
- krokodilachtigen
Reptielen kunnen alleen in een aangepaste, ruime omgeving gehouden worden. De huisvesting is dan ook van essentieel belang. Ook kennis van de voeding en het gedrag zijn onmisbaar als u eigenaar bent of wilt worden van een reptiel.
Knaagdieren
Konijnen knagen dan wel, maar ze behoren niet tot de knaagdieren. Ze behoren tot de orde van de haasachtigen. Het verschil zit hem in het gebit. Haasachtigen hebben 4 snijtanden in de bovenkaak en 2 snijtanden in de onderkaak. Knaagdieren hebben slechts 2 snijtanden in de bovenkaak en ook 2 snijtanden in de onderkaak.
Konijnen worden helaas nog steeds besmet met myxomatose en RHD1 en 2. Myxomatose is een virale aandoening en veroorzaakt onder andere hele dikke oogleden. Er kunnen knobbels ontstaan in de huid, vooral op de oren, rond de mond en op de rug. Myxomatose wordt met name veroorzaakt door stekende insecten, zoals vlooien, muggen en vliegen. RHD wordt veroorzaakt door het Calicivirus. Na besmetting kan het konijn binnen 1-2 dagen komen te overlijden. Het konijn wordt depressief, suf, eet niet meer, raakt benauwd, krijgt koorts en heeft echt pijn (pijnuitingen zoals tandenknarsen en zelfs schreeuwen). In het laatste stadium van de ziekte zie je vaak schuimige en bloederige neusuitvloeiing. Meestal sterft het konijn snel aan bloedingen in het lichaam. Deze bloedingen treden met name op in de darmen.
Tegen Myxomatose en RHD 1 en 2 bestaat een combinatievaccin, namelijk de MyxoRHD Plus. Dit vaccin kan gegeven worden vanaf een leeftijd van 5 weken. De bescherming houdt aan gedurende een jaar.
Castratie en sterilisatie
De belangrijkste reden om rammelaars te laten castreren is het voorkomen van nageslacht, bijvoorbeeld als ze samen met voedsters worden gehuisvest. Aan het steriliseren van voedsters zit nog een voordeel, namelijk het voorkomen van baarmoederkanker. Baarmoederkanker komt veel voor bij het konijn. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, dan kan het konijn hieraan komen te overlijden.
Recovery box Comfortabel en veilig
Deze recovery box gebruiken we om een paard onder narcose te brengen voor een operatie of om het paard na de operatie in te laten ontwaken. Ook kan een paard in onze recovery box op een prettige manier neergelegd worden voor een euthanasie. We hebben voor een ronde vorm gekozen zodat het paard nooit met zijn hoofd in de hoek kan vallen.
Speciale dank gaat uit naar Mart en Manfred van Daal die met veel zorg en moeite deze speciale constructie hebben verwezenlijkt.
Onze missie Zorg & welzijn
Met welzijn wordt bedoeld dat het lichamelijk, geestelijk en sociaal goed gaat met een persoon. Ditzelfde geldt voor een dier. Wij zetten ons in voor de zorg en welzijn van het dier. Ook de eigenaar, welke verantwoordelijk is voor de dagelijkse zorg van het dier, staan we bij met raad en daad. Zo ontstaat een driehoeksverhouding (overigens één van de sterkste vormen in de natuur). Dat is onze missie!
Wanneer u vragen heeft of een afspraak wilt maken, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.
Wij zijn op maandag geopend van 9.00 uur tot 19.00 uur. Van dinsdag tot en met zaterdag zijn wij geopend van 9.00 tot 17.00 uur.
Bel ons: 0492 – 351 140