Tips om je huisdier koel te houden

Veel van onze huisdieren kunnen niet tegen deze tropische temperaturen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier!
Hoe merk je dat je huisdier het te warm heeft?
De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open.
Hoe herken je een hitteshock bij huisdieren?
Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct je dierenarts bellen en beginnen met koelen!
Hoe koel je je huisdier af?
Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.
Onderstaand per diersoort wat je kunt doen tegen de hitte:
Honden:
Hoe merk je dat een hond het te warm heeft?
In tegenstelling tot mensen hebben honden nauwelijks zweetklieren. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door hun voetzooltjes en door te hijgen. Als je hond veel hijgt bij warm weer, kun je er dus vanuit gaan dat hij het warm heeft.
Hoe koel je honden af?
Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden.
Waar moet je nog meer op letten bij honden als het warm weer is?
Bij honden met een dunne vacht, kun je het beste de dunbehaarde plekken insmeren met zonnebrandcrème Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het begin of einde van de dag Ga overdag niet fietsen met je hond in de zon. Laat je hond nooit in de auto achter, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na 10 minuten fataal zijn!
Katten:
Een kat die oververhit raakt, heeft last van één of meer van deze symptomen:
Futloosheid, kwijlen, hijgen of snel ademen, weinig of niet willen eten, braken, een lichaamstemperatuur van boven de 39 graden.
Hoe koel je katten af?
Meestal zoeken katten zelf een koeler plekje op. Als dit niet lukt, zorg er dan voor dat je kat in de schaduw kan liggen of naar binnen kan en dat er voldoende vers drinkwater klaarstaat.
Paarden:
Hoe merk je dat een paard het te warm heeft?Ondanks dat een paard een stuk beter kan zweten dan bijvoorbeeld honden, kunnen ook paarden oververhit raken. Een paard kan liters zweet kwijtraken en daardoor snel uitdrogen. Als het buiten echt heet is, biedt het zweten te weinig verkoeling. Een oververhit paard vertoont één of meer van de volgende symptomen: Snelle ademhaling, zwakke hartslag, moeilijk lopen.
Hoe koel je een paard af?
Zorg dat je paard op een schaduwrijke plek staat. Geef het paard regelmatig vers drinkwater. Je kunt het paard eventueel af laten koelen door het paard af te spoelen met lauw water. Pas op dat het water niet ijskoud is, want dan is het contrast te groot.
Waar moet je nog meer op letten bij paarden als het warm weer is?
Naast dat ze altijd in de schaduw moeten kunnen staan en toegang moeten hebben tot vers drinkwater, is het belangrijk dat het paard overdag niet actief hoeft te zijn. Ga dus overdag niet paardrijden.
Konijnen:
Hoe herken je een konijn dat het te warm heeft?
Aan de volgende symptomen herken je een konijn dat het te warm heeft:
Loomheid, slecht eten, de oren voelen warm aan, de slijmvliezen zijn intens rood, de binnenkant van de oogleden zijn intens rood.
Hoe koel je konijnen af?
Je kunt zelf koelelementen maken door plastic flessen 2/3e met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, die kan barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas ook op dat het konijn niet knaagt aan de fles. Om het buitenhok te koelen kun je een nat wit laken over het hok (dat in de schaduw staat) heen leggen. Let wel op dat ook deze doeken niet al te veel opwarmen in de zon.
Waar moet je nog meer op letten bij konijnen als het warm weer is?
Zorg ervoor dat het konijnenhok niet in de zon staat en maak het hok wat vaker schoon. Bij warm weer overlijden er regelmatig konijnen aan de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of vies ruikende vacht. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door de een dierenarts, kan het konijn binnen twee dagen overlijden. Hygiëne is bij warm weer dus extra belangrijk.
Knaagdieren:
Hoe merk je dat een knaagdier het te warm heeft?
Knaagdieren zoals cavia’s, ratten en hamsters vertonen één of meer van de volgende symptomen als ze het te warm hebben:
Futloosheid, weinig tot niets willen eten, zichtbaar snelle ademhaling, reageert slecht tot niet om de omgeving.
Hoe koel je knaagdieren af?
Zorg er sowieso voor dat de kooi niet in de zon staat. Geef knaagdieren zoals cavia’s verspreid over de dag een aantal keer groente voor extra vocht en haal de restjes op tijd weg. Let op dat er genoeg vers drinkwater staat. Knip de haren van langharige cavia’s kort en zet eventueel een bakje met water in de kooi zodat de dieren er (als ze willen) in kunnen staan om af te koelen. Je kunt ook een fles 2/3e vullen met water en bevriezen. Doe hier een theedoek omheen, zodat de dieren niet kunnen vastvriezen aan de fles of de fles kunnen doorknagen en leg de fles in de kooi. Je kunt een plastic kooibak ook op een paar diepvrieselementen zetten.
Vogels:
Wanneer heeft een vogel het te warm?
Een oververhitte vogel vertoont één of meer van de volgende symptomen:
Lusteloosheid, ademt met de snavel open, zit met gespreide veren.
Hoe koel je een vogel af?
Zorg ervoor dat de kooi niet in de zon staat (tocht is ook uit den boze!) of dat er voldoende schaduw is in een volière. Een hangende kooi kun je beter lager zetten, omdat warmte stijgt. Let wel op dat andere huisdieren, zoals honden en katten niet bij je vogel(s) kunnen. Water is belangrijk voor vogels. Let op dat ze de hele dag voldoende drinkwater hebben. Hebben ze een badje? Ververs het water regelmatig. Je kunt een buitenvolière of kippenhok van extra schaduw voorzien door een parasol neer te zetten. Een wit nat laken over de ren of volière kan ook helpen. Let wel op dat dit laken niet teveel opwarmt door de zon.