Veel van onze huisdieren kunnen niet goed tegen tropische temperaturen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier!

Hoe merk je dat je huisdier het te warm heeft?

De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open.

Hoe herken je een hitteshock bij huisdieren?

Bij ernstige oververhitting kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct je dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Hoe koel je je huisdier af?

Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken, vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, omdat hierdoor de bloedvaten samentrekken, wat het afvoeren van lichaamswarmte bemoeilijkt.

Onderstaand per diersoort wat je kunt doen tegen de hitte:

Honden:

Hoe merk je dat een hond het te warm heeft?

Honden hebben nauwelijks zweetklieren. Ze kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzooltjes en door te hijgen. Als je hond veel hijgt bij warm weer, heeft hij het waarschijnlijk te warm.

Hoe koel je honden af?

Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en voldoende vers drinkwater. Zwemmen kan ook helpen (let op blauwalg). Er zijn speciale koelproducten voor honden, zoals koeltematjes of koeltehalsbanden. Zorg ervoor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je toezicht houdt.

Waar moet je nog meer op letten bij honden als het warm weer is?

Bij honden met een dunne vacht kun je de dunbehaarde plekken insmeren met zonnebrandcrème. Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het begin of einde van de dag. Ga overdag niet fietsen met je hond in de zon. Laat je hond nooit in de auto achter, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na 10 minuten fataal zijn!

Katten:

Een kat die oververhit raakt, heeft last van één of meer van deze symptomen:

Futloosheid, kwijlen, hijgen of snel ademen, weinig of niet willen eten, braken, een lichaamstemperatuur van boven de 39 graden.

Hoe koel je katten af?

Meestal zoeken katten zelf een koel plekje op. Als dit niet lukt, zorg er dan voor dat je kat in de schaduw kan liggen of naar binnen kan en dat er voldoende vers drinkwater klaarstaat.

Paarden:

Hoe merk je dat een paard het te warm heeft?

Ondanks dat een paard beter kan zweten dan bijvoorbeeld honden, kunnen ook paarden oververhit raken. Een paard kan liters zweet kwijtraken en daardoor snel uitdrogen. Als het buiten echt heet is, biedt het zweten te weinig verkoeling. Een oververhit paard vertoont één of meer van de volgende symptomen: snelle ademhaling, zwakke hartslag, moeilijk lopen.

Hoe koel je een paard af?

Zorg dat je paard op een schaduwrijke plek staat. Geef het paard regelmatig vers drinkwater. Je kunt het paard afkoelen door het af te spoelen met lauw water. Pas op dat het water niet ijskoud is, want dan is het contrast te groot.

Waar moet je nog meer op letten bij paarden als het warm weer is?

Zorg ervoor dat het paard altijd in de schaduw kan staan en toegang heeft tot vers drinkwater. Het is belangrijk dat het paard overdag niet actief hoeft te zijn. Ga dus overdag niet paardrijden.

Konijnen:

Hoe herken je een konijn dat het te warm heeft?

Loomheid, slecht eten, warme oren, intens rode slijmvliezen, intens rode binnenkant van de oogleden.

Hoe koel je konijnen af?

Maak koelelementen door plastic flessen 2/3 met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, die kan barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Let op dat het konijn niet aan de fles knaagt. Om het buitenhok te koelen kun je een nat wit laken over het hok leggen. Let wel op dat de doeken niet te warm worden in de zon.

Waar moet je nog meer op letten bij konijnen als het warm weer is?

Zorg ervoor dat het konijnenhok niet in de zon staat en maak het hok vaker schoon. Bij warm weer overlijden konijnen regelmatig aan de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of een vies ruikende vacht. De maden veroorzaken bloedvergiftiging en zonder snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen overlijden. Hygiëne is bij warm weer dus extra belangrijk.

Knaagdieren:

Hoe merk je dat een knaagdier het te warm heeft?

Futloosheid, weinig tot niets willen eten, zichtbaar snelle ademhaling, slecht reageren op de omgeving.

Hoe koel je knaagdieren af?

Zorg ervoor dat de kooi niet in de zon staat. Geef knaagdieren zoals cavia’s verspreid over de dag een aantal keer groente voor extra vocht en haal de restjes op tijd weg. Zorg voor voldoende vers drinkwater. Knip de haren van langharige cavia’s kort en zet eventueel een bakje met water in de kooi zodat de dieren er (als ze willen) in kunnen staan om af te koelen. Je kunt ook een fles 2/3 vullen met water en bevriezen. Wikkel een theedoek om de fles en leg deze in de kooi zodat de dieren niet kunnen vastvriezen aan de fles of de fles doorknagen. Een plastic kooibak kan ook op diepvrieselementen gezet worden.

Vogels:

Wanneer heeft een vogel het te warm?

Lusteloosheid, ademt met de snavel open, zit met gespreide veren.

Hoe koel je een vogel af?

Zorg ervoor dat de kooi niet in de zon staat (tocht is ook uit den boze!) of dat er voldoende schaduw is in een volière. Een hangende kooi kun je beter lager zetten, omdat warmte stijgt. Let op dat andere huisdieren, zoals honden en katten, niet bij je vogel(s) kunnen. Zorg ervoor dat vogels de hele dag voldoende drinkwater hebben. Hebben ze een badje? Ververs het water regelmatig. Je kunt een buitenvolière of kippenhok van extra schaduw voorzien door een parasol neer te zetten. Een wit nat laken over de ren of volière kan ook helpen. Let wel op dat dit laken niet te warm wordt door de zon.