Testen op PPID

Testen op PPID

Ziekte van Cushing

PPID betekent Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. ‘Pituitary gland’ is de Engelse naam voor hypofyse oftewel hersenaanhangsel. PPID wordt ook wel de ”ziekte van Cushing” genoemd. Dit is een verstoring van de hormoonafgifte in het hersenaanhangsel (hypofyse) van het paard, hierdoor is de aanmaak van hormonen zoals ACTH ontregeld. Het komt voornamelijk voor bij paarden van middelbare leeftijd (15-20 jaar leeftijd). Het is echter ook al gebleken dat de ziekte vanaf zeven jaar vastgesteld is.

De meest voorkomende ziekteverschijnselen van PPID zijn gedragsveranderingen (sloomheid en minder goed presteren), hoefbevangenheid en veranderingen van de vacht (vertraagde verharing, lang en/of krullend haar). Andere verschijnselen die ook voorkomen zijn: veel drinken en plassen, onvruchtbaarheid, gedaalde weerstand en veranderingen aan lichaamsbouw (verlies van spieren, vetstapeling boven ogen).

Ziekteverschijnselen

Pituitary Pars Intermedia Disfunction (PPID)

Video geeft inzicht

Video afspelen
Zorg voor de kleintjes

Behandeling

Met medicatie is de ziekte van Cushing te behandelen, maar niet te genezen. De medicatie remt de hormoonproductie in de hypofyse. De negatieve gevolgen kunnen zo langdurig en effectief worden voorkomen. Het is ook belangrijk om uw paard zo min mogelijk suikerrijk en zetmeelrijk voer aan te bieden. Let ook op met teveel gras. Door een teveel aan suikers raken ze namelijk eerder hoefbevangen. Heeft u vragen over de voeding van uw paard, bel gerust naar de praktijk voor advies. Verder is een regelmatige gebitsverzorging en tijdig naar de hoefsmid belangrijk om de gezondheid van uw paard te bevorderen.